Odling på Grägarp Kurs & Retreatcenter

Tomatplantor i fönstret på ovanvåningen.

I år blev jag guidad till att sätta igång med odling här på gården. Redan i höstas planterad jag vitlök i en liten odlingsbädd i trädgården. De växer fint nu och blasten är väldigt god och näringsrik. Den smakar vitlök fast är mildare än klyftorna.

Vitlöksblast utomhus

I bädden har jag även planterat rödlök och gul lök. Sedan tidigare finns det gräslök som har övervintrat och blivit riktigt grov. Den går att använda redan. I höstas klippte jag ner den och fryste in. Vi använder den när vi gör gubbröra. Rucolan som fanns där, har även den börjat få nytt liv. Än är det för tidigt att sköra den, men det dröjer nog inte länge till. För att komma igång tidigt med odling, har jag sått mycket i minidrivhus inomhus. Det fungerar väldigt bra. Jag provade med äggkartonger, men det fungerade inte lika bra. Jag har sått pak choi, spenat, grönkål, sommardahlior, basilika, tomater av olika sorter, ringblommor, persilja, koriander och mycket mer. Basilikan trivs väldigt bra inomhus i fönster med värme underifrån. Jag vattnar varje dag och vi har mängder med basilika. För att de ska kunna växa till sig, planterar jag om dem i större krukor och planteringsjord. Tomaterna har också vuxit väldigt fint inomhus. Jag sår dem i minidrivhus och planterar om dem i krukor när de har fått sina karaktärsblad. De behöver också mycket värme, ljus och vatten. Jag har ingen växtbelysning, men det verkar fungera fint med lampor och ljuset från fönstren.

Det är många krukor som behövs. De bästa är de i plast med hål i botten. Då kan vattnet rinna ut om det blir för mycket. Jag sådde tre chilifröer och även de har gett fina plantor. De har fått växa långsamt i köket under en lampa den första tiden. Numera står de i ett soligt fönster i större krukor.

I mars köpte jag ett tunnelväxthus som vi satte upp i trädgården på en solig plats. Tyvärr var tältet inte så hållbart, så jag har redan fått tejpa ihop det en aning. Jag ville köpa något billit först för att testa och köpte det från Tältpartner för lite mindre än 4000 kr.

Calle har snickrat pallkragar av gamla sädestunnlar som låg i en loge. Det har varit mycket jobb, men vi slapp köpa. Vi har köpt mängder med såjord och planteringsjord, men också hämtat massor av bränt hästgödsel hos en granne. I botten har vi stora kartonger. Ovanpå har vi rester från trädgården. Sen hästgödsel och överst planteringsjord. Innan plantering vattnar jag några dagar, så att jorden är fuktig.

Att hålla på med omskolning av plantor tar tid, men det är roligt också. Jag lyssnar på musik, vår hund Mac ligger bredvid och jag mår bra av att ha fingrarna i jorden. Det börjar bli trångt inomhus, fastän vi bor väldigt stort. Många plantor trängs i de fönster som har mest solljus. Basilikan och tomaten har förtur, eftersom de inte tål kyla. Chilin behöver också vara inne ett tag till. Så Pak choi, persilja, dill, gräslök, grönkål, sallad, spenat och broccoli har fått flytta ut i tunnelväxthuset. Vaxbönorna klarade inte flytten ut tyvärr trots fiberdukar. Så det var bra att jag sparade de flesta inne i köket. Sommardahlior och ringblommor klarade det fint.

Varje kväll går jag ut och nattar plantorna med fiberdukar. På morgonen går jag ut och tar bort dem. Förra veckan var jag modig och planterade ut grönkål och pakchoi i pallkragar utanför tältet. De verkar klara det bra. I början av mars bar jag ut plantorna på dagarna och tog in dem i verkstan på kvällarna. På så sätt vande de sig vid förutsättningarna i växthuset, innan jag planterade dem. Nu får allt utom purjolöken stå kvar i tunneln. Den bär jag in. Jag provade att plantera purjolök i tunneln, men den verkade inte må så bra. Så att testa mig fram med några få plantor innan varje förändring, är ett bra koncept. Då förlorar jag inte alla om förutsättningarna inte är rätt. Så några broccoliplantor har stått kvar i krukor i tunneln och några har planterats ner. Det har visat sig att de växer bättre i odlingslådan än i krukorna - likadant med pakchoi. Rädisorna har klarat sig väldigt bra i lådorna i tunneln. Salladen, koriandern och persiljan likaså. Sättpotatisen har utvecklats fint inomhus. Den har fått ligga på fuktig jord nu i några veckor. Jag har vattnat potatisarna lite varje dag. Så 9 potatisar har fått rötter och blast och börjar bli redo för utplantering. Nu har jag börjat förodla ett gäng till.

Jag började med Vårpotatis för några veckor sedan. Den ska ge tidig skörd. Vissa ligger i egna krukor och andra tillsammans utspridda i en träback med jord. De ska ligga kallt och ljust och sedan planteras ut på friland eller i krukor. Kanske båda för att se skillnaden.

Det är väldigt roligt att se hur allt utvecklas. Jag visste dock inte att det skulle bli så väldigt mycket av allt jag har sått, så jag behöver plantera ut mer utanför tunneln, för att få plats med allt. I helgen när vi hade retreat, kunde vi i varje fall använda egen basilika, persilja och koriander. Plantorna är ganska små, men smaken finns redan i bladen. Jag sålde även min första tomatplanta. Kanske blir det en handelsträdgård på sikt. Nu är det dags att göra vattningsrundan inomhus och utomhus. Sen blir det omskolning av tomatplantor och plantering av grönkål, pakchoi och broccoli ner i odlingslådorna. Jag ska även plantera ner gräslök, oregano och lite annat som verkar må bra i växthuset. Den här veckan ska bjuda på mycket sol och värme, så det ska bli spännande att se vad som händer med alla plantor.

Mina största misstag/lärdomar än så länge är:

  • Att inte sätta skyltar på alla så att jag vet vad jag har sått. I början verkar det så lätt att minnas, men när det blir många plantor är det svårt.

  • Att sätta ut purjolöken för tidigt

  • Att sätta ut vaxbönorna för tidigt

  • Att lägga ut kompost för ytligt i utomhus odlingarna - djuren har varit där och rotat runt.

  • Att sätta för få frön av gräslök i varje liten kruka. De behöver sättas tätare för att ge en fin buskig gräslök.

  • Att så så mycket att jag inte vet var jag ska ställa allt när plantorna blir större.

  • Att inte ha koll på om fröerna är för sommarskörd, höstskörd eller vinterskörd. Det kan vara bra att kolla när man köper.

  • Att inte läsa på om fröerna ska sås tätt eller glest, grunt eller djupt och om de ska gro i mörker eller i ljus.

Ps. Jag kollar mycket på YouTube för att få kunskap av andra och följer även Sara Bäckmo. Det är bra att kunna ta del av andras erfarenheter, men att också testa sig fram och gå på känsla. Ds.

Basilika plantor i salen med lätt värme underifrån.

Vaxbönor på köksbordet som verkar trivas bra där. De är omskolade en gång och har fått grillpinnar som stöd.

Koriander i kruka i tunnelväxthuset. Jag har kunnat skörda några blad och smaken är mild och fin. Bilden är någon vecka gammal, nu har det kommit ut fler karaktärsblad som jag plockat.

Microgreens är fint att ha som dekoration, i sallad och på smörgås. De växer väldigt fort, det tar bara några dagar.

Det var bra att blötlägga ärtorna några timmar innan jag lade dem på jord i en yoghurt burk. Det sägs att de kommer igen efter skörd, men jag tycker att det går trögt. Ska testa att ha dem i tunneln också. (Det kan gå lika bra med ekologiska gula ärtor från affären har jag hört.)

Föregående
Föregående

Torkade blommor som blir vackra buketter

Nästa
Nästa

I min värld råder det lugn och harmoni